Χρησιμότητα και αναγκαιότητα έργου

Η εξάντληση των αποθεμάτων ιχθυάλευρων και ιχθυελαίων που είναι διαθέσιμα για προσθήκη στις ιχθυοτροφές έχει ως επακόλουθο την έντονη δραστηριότητα με στόχο την αντικατάστασή τους με φυτικά ισοδύναμα. Στόχος είναι η χρησιμοποίηση κατάλληλων φυτικών προϊόντων-εκχυλισμάτων που θα είναι σε θέση να παράγουν ανώτερης ποιότητας εκτρεφόμενα ψάρια. Η δραστηριότητα αυτά έχει σημαντικότατο οικονομικό και εμπορικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για την Ελλάδα στην οποία η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους πλέον ζωτικούς εξαγωγικούς κλάδους. Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία των φυτοοιστρογόνων στο φυτικό υλικό αποτελεί μια σημαντική τροχοπέδη, αφού έχει υπολογιστεί ότι τα μόρια αυτά οδηγούν στην αύξηση του λίπους στους ιχθύς και στην ποιοτική υποβάθμισή τους.

Έτσι, η ανάπτυξη αξιόπιστων μεθόδων για τον λεπτομερή προσδιορισμό των φυτοοιστρογόνων στις ιχθυοτροφές, και στις φυτικές πρώτες ύλες, έχει μεγάλη σημασία για τα οικονομικά αποτελέσματα των σχετικών εκμεταλλεύσεων

Είναι ευνόητο ότι η επιτυχής υλοποίηση του έργου θα προσφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία στους εταίρους από το ΓΠΑ για να αναπτύξουν –σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς- ιχθυοτροφές που θα έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να παράγουν ψάρια ανώτερης ποιότητας με μεγάλη απόδοση. Η δράση αυτή θα έχει τα παρακάτω πολλαπλά συνδυαστικά οικονομικά οφέλη στην Ελληνική κοινωνία:

  • σωστός έλεγχος των ιχθυοτροφών με σύγχρονες τεχνικές
  • προστασία του καταναλωτή
  • βιωσιμότητα της βιομηχανίας των ιχθυοτροφών
  • αειφόρος ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας
  • δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • εκπαίδευση νέων επιστημόνων