ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ 

Ολοκλήρωση εργασιών της Ημερίδας για το έργο « ΕstroFish»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη και σύγκριση μεθόδων ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού φυτοοιστρογόνων σε πρώτες ύλες ιχθυοτροφών, ιχθυοτροφές και εκτρεφόμενα Μεσογειακά είδη ιχθύων». H ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη και σύγκριση μεθόδων ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού φυτοοιστρογόνων σε πρώτες ύλες ιχθυοτροφών, ιχθυοτροφές και εκτρεφόμενα Μεσογειακά είδη ιχθύων – EstroFish», με κωδικό: Τ6ΥΒΠ-00536 (MIS: 5052097), που εντάσσεται στις Ειδικές Δράσεις «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» – «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» – «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» και εκτελείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το έργο EstroFish υλοποιείται από το Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας και το Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Θεμάτων, Διά Βίου Μάθησης και Εξωστρέφειας του ΓΠΑ καθ. Εμ. Φλεμετάκης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αντιπρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας καθ. Ελ. Μήλιου και συντονίστρια του έργου EstroFish, η οποία ανέφερε επιγραμματικά τους στόχους του προγράμματος και τους φορείς υλοποίησης.

Ακολούθησαν ομιλίες από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, Γ.Π.Α.  με θέματα:

  • την εφαρμογή της Υγρής Χρωματογραφίας σε συνδυασμό με Φασματοσκοπία Μαζών στην ανίχνευση και ποσοτικοποίηση των φυτοοιστρογόνων, με τη ανάπτυξη για πρώτη φορά βαθμονομημένων αναλυτικών μεθόδων ποσοτικού και ποιοτικού προσδιορισμού  68 και 74 φυτοοιστρογόνων αντίστοιχα.
  • την μελέτη της παρουσίας φυτοοιστρογόνων σε πρώτες ύλες ιχθυοτροφών, ιχθυοτροφές και ιστούς ιχθύων, όπου μετά από την αποτύπωση του φυτοοιστρογονικού περιεχομένου πρώτων υλών (άλευρα και έλαια) και ιχθυοτροφών της Ελληνικής αγοράς επαληθεύτηκε η χρήση της περιεκτικότητας σε φυτοοιστρογόνα ως πολύτιμου βιοδείκτη για τη διάκριση των πρώτων υλών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας, Γ.Π.Α.  με θέματα:

  • την επίδραση των φυτοοιστρογόνων των ιχθυοτροφών στα χαρακτηριστικά ανάπτυξης και στη χημική σύσταση τσιπούρας και λαβρακιού, τονίζοντας την αντιοξειδωτική και αντιλιπογενετική δράση τους στο ήπαρ και στο περισπλαχνικό λίπος των μεγαλύτερων ατόμων, η οποία όμως να επιφέρει μία τάση μείωσης της αύξησης του σωματικού βάρους.
  • την επίδραση των φυτοοιστρογόνων των ιχθυοτροφών σε βιοχημικές παραμέτρους του αίματος τσιπούρας και λαβρακιού, όπου αναδείχθηκε η ικανότητα των φυτοοιστρογόνων να μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και παραμέτρους που υποδηλώνουν υποξία όπως LDH και GPT, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με υψηλά διατροφικά επίπεδα ω-6 λιπαρών οξέων. Παράλληλα εντοπίστηκε οιστρογονική δράση των φυτοοιστρογόνων καθώς προκάλεσαν αύξηση των επιπέδων βιτελλογενίνης σε άτομα τσιπούρας (100 γρ.) μετά από τρίμηνη εκτροφή»

Στο τέλος της ημερίδας τον λόγο πήρε η Ευθυμία Κώτου, Ερευνήτρια Β’, στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Η παρουσίαση της είχε τίτλο: «Φυτοοιστρογόνα στις πρώτες ύλες των ιχθυοτροφών και στις ιχθυοτροφές για Μεσογειακά εκτρεφόμενα είδη ιχθύων: in vitro προσδιορισμός της οιστρογονικής και αντι-οιστρογονικής τους δράσης».

Η ημερίδα έκλεισε  με ανοιχτή συζήτηση όπου η ομάδα έργου είχε τη δυνατότητα να απαντήσει σε ερωτήσεις, να εστιάσει σε συγκεκριμένα σημεία της έρευνας, να διαλευκάνει  απορίες και να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με το φυσικό αντικείμενο του έργου.